De tussenstand van het Grote Pietenonderzoek

** BELANGRIJK:
Heb je zelf nog niet gestemd? Doe dit dan nog snel! Ga direct naar het onderzoek.

tussenstand
Hieronder vind je een voorlopige tussenstand van het Pietenonderzoek. Onderstaand worden de top 3 pieten weergegeven. Wanneer je verder naar beneden scrollt zie je de resultaten per provincie. Er hebben tot nu ruim 10.000 mensen meegedaan met het onderzoek.


Deel deze tussenstand nu direct met je vrienden!


1. Zwarte Piet Pedro

59,6%

pietpedro

2. Bruine Piet Carlos

26,7%

pietmanuel

3. Roetpiet Sander

4,1%

pietcarlos

Highlights van de voorlopige resultaten

 

Top 3 Pieten
De top 3 Pieten zijn Piet Pedro (zwart met kroeshaar), Piet Carlos (bruin met kroeshaar), en Piet Sander (roetvegen zonder kroeshaar). De Nederlanders kiezen dus nog massaal voor een donkere huidskleur (zwart of bruin), waar de “echte” zwarte kleur de voorkeur geniet. Over de haardracht van de Pieten zijn Nederlanders tot dusverre ook zeer eensgezind. 90% van de Nederlanders wil graag een Piet zien mét kroeshaar.

Favoriete Piet Nederlanders

favoriete piet graph

Wel of geen kroeshaar?

wel of geen kroeshaar

Oudere Nederlanders kiezen vaker voor de traditionele Zwarte piet met kroeshaar
Een opvallende voorlopige uitkomst van het onderzoek is dat oudere respondenten vaker kiezen voor de traditionele zwarte Piet met kroeshaar dan jongere respondenten. Onder de jongeren (0 – 18 jaar) kiest 55,2% voor de bruine piet Carlos, en “slechts” 40,8% voor zwarte Piet Pedro. Echter, hoe ouder de respondent, hoe vaker er wordt gestemd op traditionele piet Pedro. Onder jong volwassenen (19-35 jaar) kiest 48,% voor Pedro. Bij volwassenen (36 – 55 jaar) is het aandeel al 63,6% en ouderen (55 jaar en ouder) kiezen met 73,6% veruit het vaakst voor Pedro. De onderstaande tabel geeft voor de verschillende leeftijdscategorieën de meest gekozen Pieten weer.

Favoriete Pieten per leeftijdscategorie

 Meest gekozen Piet #1Meest gekozen Piet #2Meest gekozen Piet #3
JongerenCarlos (55%)Pedro (41%)Sander (3%)
Jong VolwassenenPedro (49%)Carlos (38%)Sander (5%)
VolwassenenPedro (64%)Carlos (21%)Sander (5%)
OuderenPedro (74%)Carlos (13%)Manuel (6%)

Roetpieten krijgen meer steun dan blanke Pieten en gekleurde Pieten
Een andere opvallende uitkomst is dat er nauwelijks wordt gekozen voor blanke Pieten en gekleurde Pieten. Met gekleurde Pieten wordt bedoeld een Piet met een groene of blauwe huidskleur. Van alle deelnemers stemde slechts 1% op een Piet met een blanke of gekleurde huidskleur. Roetpieten mogen daarentegen rekenen op meer steun: van de respondenten stemt 6% op een Piet met roetvegen. Veruit de meest gekozen huidskleuren zijn zwart (62%) en bruin (29%). Zie onderstaande grafiek voor een overzicht van de meest gekozen huidskleuren.

Welke huidskleur moet Piet hebben volgens Nederlanders?

grafiek huidskleur 2

Kroeshaar gaat alleen samen met zwarte Pieten en bruine Pieten
86% van de respondenten die gekozen heeft voor een zwarte of bruine Piet, wil ook graag kroeshaar zien. Wanneer we kijken naar respondenten die gekozen hebben voor een blanke Piet, Roetpiet of een gekleurde Piet is juist het tegenovergestelde zichtbaar. Van deze groep kiest ruim 73% voor een Piet zónder kroeshaar.

Bekijk de voorlopige onderzoeksresultaten per provincie!

Je kunt de resultaten bekijken voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg.


Geef hieronder je mening over deze tussenstand!