De sinterklaasintocht van 2016; Updates!

Er is de laatste tijd al veel nieuws geweest rondom sinterklaas 2016. De intocht vind dit jaar plaats in Maassluis. Van de zwarte pieten discussie horen we weinig. Hoe dit komt, geen idee. Misschien dat het sentiment in Nederland nu wat positiever tegenover de verandering van zwarte piet staat. Het is wel duidelijk dat er iets moet gaan gebeuren. Roetpieten lijken de oplossing te zijn. De afgelopen week verschenen onder andere de volgende nieuwsberichten online:

Lees Meer

Sinterklaasjournaal 2015: Aflevering 19 Sinterklaasjournaal

Vandaag zijn we al weer aanbeland bij een van de laatste afleveringen van het Sinterklaasjournaal: Aflevering 19.  In aflevering 18 zagen we dat er nog steeds een vrij groot probleem is. De pakjeskamer kan nog niet open. De sleutels liggen binnen in de pakjeskamer. De kamer kan alleen worden geopend met de ring van Sinterklaas, en met de steen van Huispiet. Maarja, waar zijn die? En verder zijn we benieuwd of alle knuffels weer netjes bij de kinderen terugkomen. De Pieten, en met name de Rommelpiet, kunnen er maar moeilijk afscheid van nemen.

Lees Meer

Sinterklaasjournaal 2015: Aflevering 18 Sinterklaasjournaal

sinterklaasjournaal aflevering 18

Pakjesavond komt dichter- en dichterbij. Het is al 2 december en er moet nog wel het een en ander gebeuren bij de Pieten. Komt alles vandaag goed? Of komen er nieuwe problemen op het pad van Sinterklaas en zijn Pietermannen. In deze samenvatting van aflevering 18 van het Sinterklaasjournaal lees je er meer over. Ben je niet helemaal op de hoogte wat er gister gebeurde? Lees dan even onze samenvatting van aflevering 17 van het Sinterklaasjournaal. Veel plezier!

Lees Meer

Sinterklaasjournaal 2015: Aflevering 17 Sinterklaasjournaal

sinterklaasjournaal aflevering 18

In deze blog vind je een korte samenvatting van aflevering 17 van het Sinterklaasjournaal. Heb je de uitzending van gisteren gemist? Ga dan naar Aflevering 16 Sinterklaasjournaal. Daar vind je alle details.

Aflevering 17 Sinterklaasjournaal

De hoogtepunten zijn bijzonder feest bij familie Klaassen, paniek over pepernoten, Huispiet telt eindelijk de pieten.

Alle hunebedstenen zijn nu eindelijk terug. De Pieten hoeven dus het dak niet meer op. De Huispiet heeft nu de pakjeskamer dichtgegooid, met de sleutels en zijn steen nog binnen. Daar kan niemand dus meer in.

Meneer en mevrouw Klaassen hebben vandaag wat te vieren. Het is precies 50 jaar geleden dat zij samen hun schoen gezet hebben. Ze zijn er nog steeds helemaal enthousiast over. Dan schrikt iedereen zich een hoedje. Sinterklaas staat ineens midden in de kamer. Hij feliciteert Henry en Alie met hun trouwdag. Hij had destijds een slabbertje en een rammelaar in de schoen gestopt. Het leek wel of Sinterklaas gewoon door de schoorsteen kwam.

Dan nieuws uit het Grote Pietenhuis. Alle pepernoten lijken op te zijn. En dat is een probleem want er moet de komende dagen nog flink gestrooid worden. Pietje Paniek heeft van Sinterklaas gehoord dat de pepernoten OP zijn. Dan stormt er nog een Piet binnen. Weer met hetzelfde nieuws: de pepernoten zijn op. Deze Piet heeft het van Luisterpiet gehoord. Hoofdpiet snapt er niks van. Ze hebben immers precies evenveel pepernoten als vorig jaar mee. Zolang Hoofdpiet het niet van Sinterklaas zelf hoort gelooft hij er niks van. Luisterpiet heeft het echter van de Sint zelf gehoord, en dan wordt het ook serieus voor Hoofdpiet. Dit moet opgelost worden.

Huispiet is weer eens de Pieten aan het tellen. Huispiet is nergens te bekennen. Pietje Paniek voert het woord. En hij raakt helemaal in paniek als hij van Dieuwertje hoort dat de pakjeskamer op slot zit en de sleutels kwijt zijn. Ook is Huispiet zijn steen kwijt, dus de pakjeskamer kan niet open. Huispiet zit bij Dieuwertje in de studio, en hij is echt de steen kwijt! Hoe moet dat nou?

In de uitzending van morgen, aflevering 18, zien we hoe dit spannende avontuur verder loopt.

VVD vraagt ouders: Kom verkleed als Zwarte Piet naar school

Er is weer een nieuw hoofdstuk geopend in de Zwarte Pieten discussie. De VVD in Utrecht roept papa’s en mama’s op om zoveel mogelijk als Zwarte Piet verkleed naar school te gaan. Dit als actie tegen het Zwarte Piet-verbod dat enkele weken bekend gemaakt werd. De woorden van VVD lid Rajkowski zijn duidelijk: Als je als ouder niet eens bent met het afschaffen van Zwarte Piet, ga dan verkleed als Zwarte Piet naar de school van jouw kind. Dit is een belangrijk signaal om af te geven.

Ouders van de Prinses Margrietschool zijn er al over uit: zij komen aanstaande vrijdag bij de inkomst van de Sint als “traditionele” Zwarte Piet naar de school toe. Zij vinden dat deze vorm van Zwarte Piet bij het kinderfeest hoort. Het is een actie tegen het besluit van het openbaar schoolbestuur, dat eerder besloot om op de veertig basisscholen in Utrecht Zwarte Piet af te schaffen. Ouders zagen deze beslissing destijds totaal niet aankomen, en hebben het gevoel dat er iets van hen en hun kinderen wordt afgenomen.

Het meest dubieuze punt is dat de ouders helemaal niet betrokken zijn bij de hele beslissing. Queeny Rajkowski vindt het dan ook heel vreemd dat de ouders helemaal niet gehoord zijn. Het blijkt nu dat de kinderen zelfs niet naar het populaire Sinterklaasjournaal mogen kijken.

VVD is overigens niet de enige politieke partij die haar twijfels uit over deze beslissing van het openbaar schoolbestuur. Ook D66, de grootste partij in Utrecht, en de PVDA vinden het ongepast en vreemd dat dit er zo doorgedrukt wordt zonder overleg met de ouders.

Sinterklaasjournaal 2015: Aflevering 16 Sinterklaasjournaal

sinterklaasjournaal aflevering 18

Afgelopen vrijdag was de meest recente uitzending, aflevering 15 van het Sinterklaasjournaal. Deze week gaan we de laatste week in van het Sinterklaasjournaal. De hoofdlijn is dat we een erg vreemde Sinterklaas zien die zich bijzonder mysterieus gedraagt. Daarnaast blijven kinderen massaal knuffels toesturen naar de Rommelpiet. De Pieten stellen dit ontzettend op prijs. Ook de hunebedsteen blijft een belangrijk item in het Sinterklaasjournaal. Kinderen leggen deze massaal voor de deur waardoor de Pieten niet meer door de schoorsteen hoeven.

Aflevering 16 Sinterklaasjournaal

De uitzending begint met de zoektocht naar de hunebedstenen, en natuurlijk de hoofdpiet die een dutje deed in het bed van sinterklaas. Wat heeft iedereen trouwens goed hun best gedaan met het zoeken naar de magische stenen. De pot is inmiddels als bijna vol. Er missen er nog een paar. Maar hoeveel pieten heeft sinterklaas nu eigenlijk? De huispiet zou dat moeten kunnen zien aan het aantal hunebedstenen. Dan is er weer nieuws over de knuffels. De wellespiet helpt met het zoeken naar de knuffel van verdrietige rommelpiet. Die zoekt namelijk nog steeds naar haar eigen knuffel. Maar door dat zoeken maken ze een boel rommel. Ze halen de hele slaapkamer van de pieten overhoop! Dan komt de hoofdpiet. Die is er niet blij mee. Rommelpiet vindt dan opeens de knuffel onder het bed van hoofdpiet. Het blijkt dat hij hem had. Omdat het zo’n mooie knuffel is. Nu de knuffel is gevonden kan deze weer terug naar de kinderen van de basisschool.

Dan nieuws uit de keuken van het pietenhuis. Daar zijn ze druk bezig. Luisterpiet is daar aan het zoeken naar pepernoten. Hij heeft er wat gevonden en proeft er een paar. Dat mag eigenlijk niet natuurlijk. Opeens komt sinterklaas de keuken binnen samen met opa piet. De pepernoten zijn op, zo blijkt uit het onderzoek van luisterpiet. Ook paniek piet komt erbij staan. Die raakt natuurlijk helemaal in paniek omdat de pepernoten op blijken te zijn. Hoe moet dat nou? Alle kinderen in Nederland willen natuurlijk heerlijke pepernoten in hun schoen krijgen. Wat moeten ze nou doen?

Dan is weer tijd om te kijken bij de huispiet. Die is nog steeds aan het tellen en de hunebedstenen van de pieten te verzamelen. Als blijkt dat de pot vol zit, moet hij verplaatst worden. Maar dat kan helemaal niet want de pot is veel te zwaar. Ze besluiten om de pot in de kamer te laten. Dan vertrekken ze uit de kamer, maar huispiet is zijn sleutel vergeten. Ze hebben zich dus buitengesloten. Het drama wordt nog completer als blijkt dat de huispiet ook nog is zijn eigen magische steen is vergeten. Nu kan hij naar zijn sleutels fluiten!

Het korte nieuws:
– Er blijken verkeerde chocolade letters in de verpakking te zitten. In de doos van een “O” chocoladeletter bleek een “R” te zitten.
– In bovenwater bleek een piet alle schoenen te hebben gevuld in een schoenenwinkel. De volgende ochtend haalde de piet alle cadeautjes weer op. Hij zal ze vannacht wel bij de juiste kinderen brengen.
– Dan over naar jan boerenfluitjes, voor de spreuk van de dag. Jan boerenfluitjes maakt het weer leuk met elke dag een gezellige spreuk. Vandaag luidt deze als volgt: “Achter de wolken schijnt altijd de zon, daar wordt je niet blij van daar op je balkon”.
– Ook goudsmid lex is weer in de uitzending. Hij komt de pot met stenen bekijken. Maarja, de deur zit op slot. Dat is een groot probleem. Nu kan de goudsmid niet bij de hunebedstenen.

Morgen tijdens uitzending 17 van het sinterklaasjournaal hopen we op beter nieuws. Het begint nu toch echt spannend te worden. Pakjesavond is al eind deze week. Zullen de pieten er wel zijn? Zullen ze bij de hunebedstenen kunnen komen? En zijn er wel voldoende pepernoten? We zien het in de volgende aflevering!