Informatie over het onderzoek

Onderzoeken zijn leuk en bieden inzicht in hoe mensen over onderwerpen nadenken en wat hun mening over bepaalde zaken is. Voordat je het onderzoek gaat beginnen wil je misschien eerst weten wat voor soort vragen je kunt verwachten en waarom dit onderzoek ├╝berhaupt plaatsvindt. Hieronder is daarom een toelichting te vinden met een korte uitleg.

Waarom deze website?

De website zwartepietenonderzoek.nl is opgezet omdat we graag horen hoe Nederland denkt over Zwarte Piet. Elk jaar laait rond oktober de "Zwarte Pieten discussie" weer op. Tegenstanders vinden Zwarte Piet racistisch terwijl voorstanders juist van mening zijn dat deze oude traditie in stand moet blijven.

Op deze website kun je aan de hand van een aantal korte vragen jouw mening geven over het uiterlijk van Zwarte Piet. Op die manier onderzoeken wij hoe Nederlanders denken over Zwarte Piet en hoe hun ideale piet er uiteindelijk uit moet komen te zien. Zo dragen we op een gefundeerde en kwantitatieve manier bij aan de maatschappelijke discussie en het oplossen van dit probleem!

Resultaten van dit onderzoek

Wat wordt er met de resultaten van het onderzoek gedaan? De komende weken kan heel Nederland stemmen op zijn of haar favoriete Piet. Half november zullen de stembussen sluiten. Wij gaan dan direct de resultaten verwerken en analyseren om een concreet antwoord te geven op de vraag:

Hoe vindt Nederland dat Zwarte Piet er moet uit zien?

Dit doen we op landelijk maar ook provinciaal niveau. Verder zijn de uitkomsten op basis van leeftijdssegmentatie natuurlijk ook erg interessant. De resultaten worden via deze website en de verschillende sociale kanalen gedeeld. Bekijk eventueel alvast de tussenstand om op de hoogte te blijven van de laatst ontwikkelingen en om erachter te komen wat Nederlanders als favoriete piet hebben gekozen.