Persbericht

14 oktober 2015

Zwartepietenonderzoek.nl laat Nederlanders stemmen over het uiterlijk van Piet

Deze week is het initiatief www.zwartepietenonderzoek.nl gelanceerd. Via deze website kunnen bezoekers in 5 eenvoudige stappen hun ideale Piet samenstellen. Bezoekers kunnen niet alleen aangeven welke huidskleur Piet moet hebben, maar kunnen ook hun mening geven over andere uiterlijke kenmerken zoals haar, lippenstift, oorbellen en de roe. Na het antwoorden van de vragen zien bezoekers een afbeelding van de Piet die zij zelf samengesteld hebben. Deze kan vervolgens gedeeld worden via Facebook of Twitter.

Hoe werkt het?
Zwartepietenonderzoek.nl hoopt dat in korte tijd zoveel mogelijk Nederlanders de korte vragenlijst invullen. Op die manier kan er een Piet samengesteld worden die past bij het Nederlandse volk. Hoewel het een utopie is dat heel Nederland één Piet omarmt, denken de initiatiefnemers wel degelijk dat de uitkomst van het onderzoek een wezenlijke input kan leveren aan de bekende Zwarte Pieten Discussie. “Er is nu besloten dat er Roetpieten moeten meelopen tijdens de intocht in Meppel, maar waar is dit op gebaseerd? Is dit echt wat de Nederlanders willen zien?”. Ook wordt er in de media veelal geroepen dat het maar een kleine groep is die tegen de traditionele Zwarte Piet is. Dit onafhankelijke onderzoek kan dergelijke aannames bevestigen of misschien wel verwerpen. “Wij hopen dat dit onderzoek een beter beeld schetst van hoe Nederlanders Zwarte Piet het liefste zien”.

multipietenbrigade

Een selectie van de Pieten waar bezoekers op kunnen stemmen

Populaire Pieten
“Op dit moment zien we dat de zwarte en bruine Pieten aan kop gaan, maar de Roetpiet groeit snel. Dat komt waarschijnlijk mede door de aandacht die de media schenkt aan de Roetpiet”. Deze Roetpieten zullen dit jaar ook tijdens de Sinterklaasintocht in Meppel meelopen. Op deze website kunnen bezoekers de tussenstand van de meest populaire Pieten raadplegen. Zie ook het Pieten pagina voor een overzicht van de verschillende Pieten die gekozen kunnen worden.

Waarom dit onderzoek?
Als initiatiefnemers van deze website verbazen we ons ieder jaar weer over de felle ‘Zwarte Pieten Discussie’. Helaas wordt de discussie vooral gevoerd door politici en andere bekende Nederlanders. De mensen die je veel minder hoort zijn de families die straks op 5 december weer een onbezorgd Sinterklaasfeest willen vieren. Daarom kan nu heel Nederland stemmen op zijn of haar favoriete Zwarte Piet! Zie het als een nationaal Pieten referendum via het internet. Wij hebben onszelf tot doel gesteld om het Sinterklaasfeest in Nederland veilig te stellen. Voor de huidige generatie, maar juist ook voor de toekomst. Tradities zijn er om in stand te houden en te waarderen. Uiteraard moeten tradities wel passen bij de huidige samenleving. Met de resultaten van het onderzoek hopen wij een input te kunnen leveren aan de Zwarte Pieten Discussie. Wij hopen dat de resultaten aantonen dat er wel degelijk eensgezindheid is in Nederland wat betreft het uiterlijk van Zwarte Piet. Op die manier komen we wellicht een klein stukje dichter bij een onbezorgd Sinterklaasfeest voor iedereen.

Informatie voor pers en media
Bovenstaand bericht kan worden gebruikt voor de publicatie van artikelen over het Zwarte Pieten Onderzoek dat is te vinden op www.zwartepietenonderzoek.nl. Aanvullende vragen kunnen gesteld worden via de Contact pagina of via info(at)zwartepietenonderzoek.nl.

Een vriendelijke groet namens het Pietenteam van zwartepietenonderzoek.nl en alvast bedankt voor het besteden van aandacht aan dit toch wel zeer belangrijke onderwerp.