De sinterklaasintocht van 2016; Updates!

Er is de laatste tijd al veel nieuws geweest rondom sinterklaas 2016. De intocht vind dit jaar plaats in Maassluis. Van de zwarte pieten discussie horen we weinig. Hoe dit komt, geen idee. Misschien dat het sentiment in Nederland nu wat positiever tegenover de verandering van zwarte piet staat. Het is wel duidelijk dat er iets moet gaan gebeuren. Roetpieten lijken de oplossing te zijn. De afgelopen week verschenen onder andere de volgende nieuwsberichten online:

Intocht Sinterklaas in Eindhoven zonder stoomboot maar met originele pieten
De intocht van Sinterklaas over het Eindhovens Kanaal gaat 12 november met extra lage boten die onder de vorig jaar aangelegde brug in Tongelre kunnen door varen. Vorig jaar werd de brug nog tijdelijk verwijderd om de stoomboot ruim baan te geven. De kosten vielen met 15.000 euro echter fors hoger uit dan de 5.000 euro die begroot was. Het intochtcomité heeft daarom gekozen voor een alternatief waarbij het niet nodig is om de brug nog een keer tijdelijk te verwijderen. Na de intocht over het Eindhovensch Kanaal gaan Sinterklaas en zijn pieten nog naar het 18 Septemberplein voor een aanvullend programma. (ed.nl)

Sinterklaas komt met bruine pieten naar Arnhem
Zwarte Piet is tijdens de intocht van Sint Nicolaas in Arnhem op zaterdag 12 november net als vorig jaar bruin geschminkt. Daar verandert het debat dat gisteravond werd gevoerd in de Arnhemse gemeenteraad niets aan, zegt Bram van der Worp, voorzitter van stichting de Blide Incomst van Sinterniclaesz. Ook in de Veluwezoom zijn de pieten bruin. De ‘Zwarte Pieten-discussie’ in Arnhem werd aangezwengeld door PvdA en GroenLinks. Aanleiding was het recente rapport van de Kinderombudsman, die onder meer constateert dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen problemen hebben met de zwarte handlanger van Sint Nicolaas. (gelderlander.nl)

Wat nu? Een dove Sinterklaas
Om het feest van Sinterklaas ook voor dove kinderen ‘verstaanbaar’ te maken, maakt Delftenaar Bas Bonnier, die zelf ook doof is, nu een film waarin de goedheiligman in gebarentaal met zijn Pieten communiceert. In het debat over de vraag of en in hoeverre de sinterklaastradities gemoderniseerd moeten worden, is al geopperd dat het tijd wordt voor ook eens een zwarte of zelfs een vrouwelijke sint. Maar dat hij ook best doof zou mogen zijn, dat is nieuw. En toch is dat wat er dit jaar gaat gebeuren, blijkt bij een bezoek aan de filmset van De kamer van Sinterklaas. (ad.nl)

Heb jij zelf nieuws dat je met ons wilt delen? Dan kun je contact opnemen met ons pietenteam. Heb je foto’s of video’s van de voorbereidingen van het Sinterklaasfeest bij jou in de buurt? Ook dan willen we die graag ontvangen. Je kunt ons ook via Facebook bereiken.

Dit bericht is geplaatst door
Welkom bij het zwarte pieten onderzoek. Als website piet werk ik dag en nacht om voor jou al het pieten nieuws te verzamelen. Verder heb ik het pieten onderzoek gemaakt. Doe jij ook mee? Vul de vragenlijst in en stem op jouw favoriete piet.